Boekpresentatie Sjakie!!

donderdag 22 juni 2023 17:00
Boekpresentatie Sjakie!!

Boekhandel De Kler Leiden

Op donderdag 22 juni is Sjaak van der Velden bij ons in de winkel voor zijn boekpresentatie van Sjakie!

 

Sjakie!! - Van straatjongen tot wetenschapper

Op donderdag 22 juni presenteert Sjaak van der Velden zijn nieuwe boek Sjakie!! Van straatjongen tot wetenschapper v.v. De presentatie wordt geleid door de bekende Leidse stadshistoricus Cor Smit.

Sjakie!! Beschrijft het leven van een straatjongen die in Rotterdam opgroeide waarna hij in Leiden geschiedenis studeerde, een aannemersbedrijf had en het bekende Café De Tregter oprichtte. Later promoveerde hij in Leiden aan de Universiteit waarna veel lijnen hem weer terug naar Rotterdam brachten terwijl hij Leiden ook trouw bleef.

Cor Smit voelt hem op 22 juni aan de tand.

Hoe word je in een halve eeuw van straatjongen tot stakingsdeskundige in de landelijke media? Een gang die Sjaak van der Velden tussen 1954 en 2020 doorliep. Tot Covid-19 hem velde. Het einde leek nabij, maar de medewerkers van twee ziekenhuizen en een revalidatiecentrum brachten hem weer op de been.

Het boekje dat hij over zijn ervaringen in de medische molen schreef, kreeg lovende aandacht in de Volkskrant en het Leidsch Dagblad. Maar ook zetten de vier maanden in de handen van artsen en verplegenden Sjaak aan het denken over zijn leven. Het is een beetje vroeg voor een heuse autobiografie en in lijn met zijn levenslange tegendraadsheid pakt hij het dus anders aan. Hij schreef een aantal anekdotes en verhalen op uit de bijna zeventig jaar van zijn leven. Hoe hij Buikhuisen’s oratie verstoorde, in de val van het maoïsme trapte, bijna twintig jaar in de bouw werkte, prins Bernhard aan het fronsen bracht, politie te paard belachelijk maakte en waarom de emigratie naar Zuid-Afrika niet doorging. Maar ook zijn liefdesrelaties en seksuele avonturen komen aan bod.

Aan de hand van de letters van het alfabet volgen we het leven van een onaangepast Rotterdams ventje dat via een kamp voor moeilijk opvoedbare jongens, kindertehuis en seminarie toch nog succesvol in de wetenschap belandde. Bij alle sterke en minder sterke verhalen vergeet hij de maatschappelijke context niet. Alles wat Sjakie beschrijft, past binnen het kader van arbeiderskinderen die gingen studeren, de ontkerkelijking, de seksuele revolutie, de opstandigheid van de jaren zestig en zeventig. Maar alles net even anders dan we gewend zijn van andere schrijvers over die tijd.

 

Locatie: Boekhandel De Kler Leiden

Tijd: 17.00uur

  • Share
  • Share
  • Share
pro-mbooks1 : de-kler