Onze tips

De boekverkopers van onze winkels delen graag hun aanraders met u. Lees hier hun indruk van (recente) boeken.

 

Leestip van uw boekverkoper

FC Barcelona - Het imperium

Simon Kuper

€ 22,99

De afgelopen jaren heb ik genoten van het spel van Barcelona. Of eigenlijk van Messi dus. Voor mij is FC Barcelona altijd de top ploeg geweest zoals ik die kende. In FC Barcelona – Het imperium- schetst sportjournalist Simon Kuper dat dit niet altijd zo is geweest. En waarom Johan Cruijff zo belangrijk was en nog steeds is. Dit doet hij levendig en met humor en anekdotes. Zo vertelt hij dat de familie Cruijff moet overtuigen om de keeper niet te vervangen door een extra veldspeler. Later doet Messi zijn intrede. Kuper maakt duidelijk wat Messi zo uniek maakt. Maar ook welke rol hij heeft binnen FC Barcelona. En hoe die rol stap voor stap steeds groter wordt. Tot het onhoudbaar is.

Je hoeft geen doorgewinterde FC Barcelona of zelfs voetbal fan te zijn om van dit boek te genieten. Je moet het lezen als je houdt van mensen die met enorme passie aan één doel werken. Of als je houdt van management. Wat maakt een club groots en toch volks? Of van psychologie. Hoe kan een stille jongen als Messi zo’n stempel op zo’n machtige club drukken.

Of toch. Omdat je van FC Barcelona of voetbal houdt. Verplichtte voetbalkost dus.

Deze tip werd geschreven door Jerom Hakker. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Achter De Dijk

Hugo Logtenberg

€ 25,00

In mijn studententijd ging ik regelmatig naar De Dijk. Dat kwam door mijn vijf jaar oudere broer. Die ging namelijk ook in zijn studententijd naar De Dijk. En je wist: het was altijd goed. Een standaard hoge kwaliteit. Die evenwichtigheid ging mij later storen. Ik mistte het randje. Het knokken.

Na het lezen van dit boek snap ik dat volledig. Dat was ook de bedoeling. Het boek vertelt niet het verhaal dat de band graag vertelt. Het vertelt over de strubbelingen binnen de band. Het altijd laveren tussen willen stoppen en doorgaan van frontman Huub van der Lubbe. Tussen willen en kunnen.

De Dijk is een vriendenclub. Dat willen ze zijn. Maar vrienden, blijkt ook in dit boek, denken niet altijd hetzelfde over dingen. En kunnen ook vreselijk hard zijn voor elkaar.

Aanvankelijk vond ik de titel Achter De Dijk wat gemakkelijk en te voor de hand liggend. Nu moet ik zeggen dat de titel precies weergeeft wat het boek doet. Het is niet compleet. Het is niet een overzicht van het leven van De Dijk. Het geeft een blik achter De Dijk.

Deze tip werd geschreven door Jerom Hakker. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Billy Summers

Stephen King

€ 24,99

Ik ben nooit een Stephen King-fan geweest - het genre ligt me gewoon niet zo - maar ik kan echt iedereen aanraden dit boek te gaan lezen! Zowel voor thrillerfans als niet thriller fans is dit een heerlijk boek. Je wordt meegetrokken in het leven van een huurmoordenaar met een geweten. En waarschijnlijk ga je net als ik houden van Billy Summer! Wat een held!

Een grandioos boek en 500 bladzijdes puur leesgenot... wat jammer dat het uit is want WAUW!

Deze tip werd geschreven door Els Zoetendaal. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Het meisje met de luidende stem

Abi Daré

€ 24,99
Ik heb mij echt ingeleefd in dit boek. Het gaat om het meisje Adunni dat erg veel mee maakt in haar jonge leven.
Ze wordt op haar vijftiende uitgehuwelijkt, misbruikt, en fysiek geweld is haar niet vreemd. Ondertussen blijft ze geloven in een betere toekomst. Ze wil zo graag onderwijs volgen en strijd daar ook voor. Uiteindelijk gaat haar dat lukken... wat een krachtig meisje is zij!
In dit boek lees je ook over Nigeria, soms gelinkt aan het hoofdstuk dat je leest. Zo wordt je ook nog wat wijzer.
Het is in dialect geschreven, in gebroken Nederlands. Het is goed te volgen en ook wel grappig.
 
Kortom: een ontroerende, krachtige roman, over een dappere Nigeriaanse vrouw!

Deze tip werd geschreven door Lenie Groenendijk. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Jij mag alles zijn

Griet Op de Beeck

€ 16,99

Dit boek is heerlijk dromerig geïllustreerd en prachtig uitgevoerd. Het talige verhaal over de negenjarige Lexi is ontroerend, filosofisch en hartverwarmend. Lexi denkt enorm veel na. Bijvoorbeeld over hoe ze haar depressieve moeder op kan vrolijken, waar haar tante stiekem verdrietig over zou kunnen zijn, en wat ze zou doen als ze een jongen was. Het boek is voor volwassenen én kinderen en leert iedere lezer dat je je niet anders voor hoeft te doen om een ander gelukkig te maken. Een heerlijk startschot voor de Kinderboekenweek met het thema 'Worden wat je wil'. 

U las de leestip van Ivanka de Ruijter. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Perfecte stilte

Helen Fields

€ 16,99

Dit is alweer boek 4 uit de spannende en gruwelijke thrillerserie met rechercheurs Ava Turner en Luc Callanach in de hoofdrol. Wanneer je een zwakke maag hebt kun je beter niet aan deze boeken beginnen, maar ik hou er van!!

Een pop, gemaakt van de huid van een lichaam van een vrouw... en het blijft niet bij dit ene lichaam. Een gruwelijk spel levert een boek vol spanning op, en het einde is weer briljant! Wat een heerlijke schrijfstijl heeft de schrijfster. Gelukkig komt deel 5 in het voorjaar van 2022 uit. Kan niet wachten :)

Deze tip werd geschreven door Els Zoetendaal. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Het weekend

Charlotte Wood

€ 21,99
Dit is een scherpe, intelligente roman over ouder worden en vriendschap. Jude, Wendy, Adele en Sylvie vormen een hechte vriendengroep, maar wanneer Sylvie overlijdt raken de verhoudingen binnen de groep uit balans. Elk jaren kwamen de vriendinnen een weekend samen in Sylvies strandhuis en ook zonder Sylvie komen de dames samen. Deze keer niet om hun vriendschap te vieren, maar om het huis op te ruimen. Jude, Wendy en Adele merken al snel hoe stroef alles loopt en hoe kleine irritaties de overhand nemen. Het wordt steeds duidelijker dat de lieve Sylvie hun bindende factor was, en de drie zoeken nu naar een nieuwe balans. Ook ouderdom speelt een grote rol in de roman. De drie vrouwen worden met de dood van Sylvie met de neus op de feiten gedrukt: ze zijn niet de jongste meer. Alle drie overzien ze het leven dat ze hebben geleefd en hoe ze nu verder willen. Geestelijk willen ze nog heel veel, maar lichamelijk lukt niet alles meer. Voor de een is dit lastiger te accepteren dan voor de ander.
Wood beschrijft met rake observaties, en een dosis humor, het leven en gedachten van haar personages. Ze toont de verschillende karaktereigenschappen van de vrouwen en hoe die met elkaar botsen. Ondanks de irritaties proberen ze er wat van te maken, vanwege de liefde voor Sylvie, maar toch ook de liefde voor elkaar.
Deze tip werd geschreven door Eva de Jonge. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Twee weken weg

R.C. Sherriff

€ 22,99

Twee weken weg dateert uit 1931, maar dat maakt het niet minder herkenbaar. R.C. Sherriff bedacht het verhaal toen hij zelf op strandvakantie was en dat leverde een heerlijk zomerboek op.

Het gezin Stevens gaat elk jaar twee weken in september naar de Engelse badplaats Bognor Regis. Elk jaar verblijven ze in hetzelfde pensioen, doen ze precies dezelfde dingen en elk jaar vinden ze het weer helemaal fantastisch. Ze zwemmen, liggen in de zon, wandelen en proberen vooral niet aan de rest van het jaar te denken. Het mooie aan Twee weken weg is dat het zo heerlijk herkenbaar is. Het verlangen naar de vakantie, de kleine zorgen bij de voorbereidingen (wie geeft de kat eten) en uiteindelijk de ontspanning van de vakantie zelf. Toch blijven er, zelfs tijdens die geweldige vakantie, kleine beslommeringen of irritaties bestaan. Het pensioen heeft zijn beste tijd gehad, alle strandhuizen zijn al gereserveerd en soms valt er zelfs wat regen. De familie Stevens weet er echter altijd een positieve draai aan te geven, en telkens wanneer je als lezer verwacht dat de vakantie toch verpest zal worden, komt alles goed.

Heel soms wordt het bijna iets te kneuterig. De familie 'boft' wel erg vaak en alles is 'mieters'. Toch blijft vooral een heerlijk vakantiegevoel hangen. Na het lezen van dit boek heb ik zelf ook snel een vakantie in september geboekt…

U las de leestip van Eva de Jonge. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Mimic

Daniel Cole

€ 21,99
Het is het vierde, op zich staande boek van Daniel Cole En het begint direct met een gruwelijke moord.
Het slachtoffer staat bevroren op een sokkel....
De moord is niet direct te achterhalen, maar een paar jaar later komen Champers, Winter en Marshall samen in actie.
Dit gaat met de nodige humor van pas. Het is vlot en spannend geschreven en wat leuk is in dit boek , dat er illustraties bij staan als er iemand vermoord wordt. Heb je verstand van kunst, dan is dat een leuke bijkomstigheid. Het beeldt de moord uit.
Dus, hou je van diepgang, spanning en humor, ga dan dit boeiende boek lezen.
Deze tip werd geschreven door Lenie Groenendijk. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Verwachting

Anna Hope

€ 24,99

Verwachting is een prachtige en eerlijke roman over vriendschap en de vraag wat echt belangrijk is. Ik begon aan het boek zonder verwachtingen, maar werd compleet omver geblazen!

Verwachting gaat over drie studentes, Hannah, Cate en Lissa, die graag de wereld willen veroveren. Ze zijn jong, ambitieus en zitten vol plannen. Tien jaar later is er vrij weinig van die plannen over. Ze voelen zich, ieder op hun eigen manier, gefaald en vragen zich af wat een zinvol en succesvol leven eigenlijk inhoudt. Hannah heeft een goede baan, maar kan geen kinderen krijgen. Cate heeft een kind, maar worstelt met een depressie en voortdurende angst. Het is Lissa nog steeds niet gelukt door te breken als actrice en ze begint zich af te vragen of dit leven wel voor haar is weggelegd.

Anna Hope beschrijft hun twijfels en verlangens heel treffend en vooral eerlijk. Elk personage heeft zijn eigen goede, maar ook minder goede eigenschappen en Hope schuwt die minder goede eigenschappen niet. Je leeft met alle drie de vrouwen mee en hoopt dat ze hun geluk vinden. Verwacht geen grote, indrukwekkende scènes en plottwists. De kracht van Verwachting zit hem in het kleine: de dialogen en de beschrijvingen van de inzichten en gedachtes van de personages.

U las de leestip van Eva de Jonge. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Luna

Pieter Koolwijk

€ 15,99
Met heel veel plezier heb ik Gozert van Pieter Koolwijk gelezen. Daarom was ik razend enthousiast toen ik hoorde dat er ook een boek over het personage Luna zou komen. Gelukkig was het lezen van "Luna" weer echt een feestje!

Luna's ouders hebben haar opgesloten in Huize Hoopvol, omdat ze stemmen hoort. Stemmen die anderen niet kunnen horen. Haar leven is daar iets beter geworden sinds ze Ties en zijn onzichtbare vriend Gozert heeft leren kennen. Maar dan besluit haar moeder dat ze Luna meeneemt naar het verlaten vakantiepark van haar vader. Daar is niks te doen en kan ze niet meer avonturen met Ties beleven. Haar leven krijgt letterlijk en figuurlijk meer kleur wanneer ze Roberto, Adriana en hun moeder leert kennen. Zij laten Luna zien dat ze niet gek is en dat het oké is om jezelf te zijn.

Luna is een heerlijk verhaal vol fantasie. Het leert kinderen dat je nooit iemand hoeft te zijn die je niet bent. Iedereen is een beetje gek en heeft zijn eigen problemen en onzekerheden, maar iedereen is goed genoeg. Daarnaast promoot Koolwijk de rol van fantasie in ons leven. Of je nu groot of klein bent, elke situatie kan door een vleugje fantasie onvergetelijk worden. Deze fantasie wordt nog eens extra verbeeld in de prachtige illustraties van Linde Faas.
Deze tip werd geschreven door Eva de Jonge. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

De man die een vreemde was

Lina Bengtsdotter

€ 19,99

Dit is een Zweedse thrillerserie met de rebelse rechercheur Charlie Lager in de hoofdrol. Een eigengereide persoonlijkheid, zoals Lisbeth Salander uit de Millennium-trilogie van Saga Norén uit de serie The Bridge. We hebben al eerder kennis gemaakt met Charlie Lager in boek 1 De vrouw die terug moest en boek 2 De kinderen die het bos in gingen.

Dit spectaculaire nieuwe deel draait om de vermissing van een negen maanden oude baby. Een race tegen de klok en niemand die de waarheid spreekt maakt dit geen makkelijke opdracht voor Charlie en haar team. Met de media over deze zaak moeten ze alles op alles zetten om de baby levend terug te vinden. En zonder dat ze het zelf door heeft komt ook haar eigen leven in gevaar.

En dan zijn er nog Charlie haar eigen demonen en geheimen uit de haar jeugd wat als een rode draad door de boeken heen loopt.

Ook hier zou ik zeggen "begin lekker met boek 1 en lees lekker in één ruk door..."

Deze tip is geschreven door Els Zoetendaal. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier.

Leestip van uw boekverkoper

Sub rosa

Emelie Schepp

€ 20,99

De (bij velen nog steeds onbekende) Zweedse schrijfster Emelie Schepp kan me elke keer weer boeien met haar inmiddels zesde thriller met Jana Berzelius als officier van justitie in de hoofdrol. Met haar soepele schrijfstijl, sterke plots en goed uitgewerkte karakters sleurt Schepp de lezer het verhaal in.

Elk afzonderlijk deel bevat een losstaand verhaal en eindigt vaak met een gigantische cliffhanger.
Dit keer wordt er via YouTube een filmpje verspreid van een jonge man met explosieven om zijn lijf. Echter: de bom ontploft vóór de politie arriveert. Het onderzoek loopt stroef: niemand heeft iets van iets gezien. Als officier van Justitie is het de taak van Jana om de waarheid te achterhalen. Samen met rechercheur Mia Bolander en inspecteur Henrik Levin moeten ze weer keihard aan het werk, want de klok tikt door...

Wanneer je het mysterie rond het verleden van de hoofdpersoon beter wilt begrijpen is het prettig om de vorige delen te hebben. Voor de geïnteresseerden, de boeken op volgorde:

1. Memento
2. Narcotica
3. Post mortem
4. Postuum
5. Alter ego
6. Sub rosa

Voor degene die Schepp nog steeds niet heeft ontdekt: wat heerlijk ... nog zoveel goede thrillers te gaan!

U las de leestip van Els Zoetendaal. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier.

Leestip van uw boekverkoper

Klara en de Zon

Kazuo Ishiguro

€ 22,99
Ishiguro schrijft zonder pretentie of opsmuk over de schrijnende waanzin van een moeder die gebukt gaat onder de zorg haar kind te verliezen. Hij vervlecht dit onderwerp met een vraag naar de morele grenzen van technologie. Langzaam ontvouwt een plan dat onder de oppervlakte sluimert en op subtiele wijze het verhaal een onheilspellend karakter verleent. De roman maakt indruk doordat het de lezer een vraag voorlegt die niet binnen redelijke kaders te beantwoorden valt. Dit effect wordt versterkt doordat het hoofdpersonage, Klara de kunstmatige vriendin, zonder vooroordelen door het netwerk van menselijke emoties en gevoelens navigeert. Haar apathische berusting geeft het ultieme vraagstuk - wat is de essentie van menselijkheid - een onverwachte lichtvoetigheid.
U las de leestip van Remon den Ouden. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Samen

Luke Adam Hawker

€ 14,99
Donkere wolken pakken zich samen. Hoe lang gaat het duren? Wat doet het met ons? Samen gaat over een man en zijn hond. Het verhaal gaat samen met prachtige illustraties. Over moeilijke tijden, onzekerheid, eenzaamheid en angst. Maar ook over hoop en anders leren denken. Dat als het tegenzit we toch verbinding met elkaar zoeken, elkaar helpen.
 
In dit boek wordt echt alles op een mooie manier weergeven van het laatste anderhalf jaar!
Een toppertje onder de cadeauboeken.

Deze tip werd geschreven door Lenie Groenendijk. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Wie niet horen wil

Nicci French

€ 10,00
In de psychologische thriller Wie niet horen wil van Nicci French gaat Tess op onderzoek uit als haar dochtertje Poppy vreemde taal begint uit te slaan en een lugubere tekening maakt.

De spanning bouwt zich langzaam op, en is steeds meer voelbaar.  Ik vind psychologische thrillers altijd zeer bijzonder. Vooral de opbouw ervan, waarbij langzaam naar het einde toe gewerkt wordt.

Je blijft tot het einde toe nieuwsgierig en je wilt dus door blijven lezen. Het is niet gewelddadig en is dus voor iedereen te lezen.

U las de leestip van Lenie Groenendijk. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

De geschiedenis van mijn seksualiteit

Tobi Lakmaker

€ 22,50

Zeer verrassend debuut. Ik las De geschiedenis van mijn seksualiteit naar aanleiding van Brommer op zee, het nieuwe boekenprogramma, waarin Lakmaker te gast was. Ze is filosofe en studeerde ook Russisch, heeft haar moeder verloren aan kanker en is lesbisch. Over al die dingen gaat dit boek, en niet in de laatste plaats: ook over seks. Het is echter zo geestig, snel, en zeer scherp geschreven dat het er bijna nauwelijks meer toe doet waar het over gaat. Bijna dan, want het zit ook vol wijsheid. Ik heb hardop gelachen, maar ben vooral onder de indruk van het gemak waarmee deze roman lijkt te zijn geschreven. Literair maar toegankelijk. 

Deze tip werd geschreven door Ivanka de Ruijter. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Schaduwland

Robert Bryndza

€ 13,50

Na Zonder gezicht is Schaduwland het tweede boek met criminologe Kate Marshall in de hoofdrol. Een verdronken tiener is het meest recente slachtoffer in een reeks mysterieuze sterfgevallen en verdwijningen rond een stuwmeer. Kate Marshall gaat samen met haar partner Tristan Harper op onderzoek….

Na zes heerlijke thrillers met inspecteur Erika Foster in de hoofdrol heeft Robert Bryndza een nieuw hoofdpersoon gecreëerd. Wanneer je voor een razendsnelle thriller wil gaan, kies dan voor deze titel. Bryndza’s schrijfstijl is erg toegankelijk en de korte hoofdstukken brengen lekker vaart in het verhaal.

Een verhaal dat je pakt en een boek dat je in één ruk uit leest, dit noemen we een pageturner. Heerlijk! Schrijf snel door Robert, kijk nu al uit naar het derde boek met Kate in de hoofdrol.

U las de leestip van Els. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Het woud van wol en staal

Natsu Miyashita

€ 20,00

Meteen in het begin werd ik gepakt door het boek. Echt vanaf de eerste alinea, de eerste zinnen. Een jonge man hoort op school een pianostemmer aan het werk en is verkocht. Dit is wat hij wil doen later! Hij hoort bomen, voelt het bos om zich heen door die pianostemmer.

De beschrijvingen zijn prachtig, de zoektocht naar perfectie in de tonen van iedere piano is bijzonder. In het boek wordt Tomura betoverd door het stemmen en het geluid van de piano, en zelf wordt je betoverd door het lezen van de mooie zinnen en beschrijvingen van de denkwereld van de jongen/man en de omgeving en de passie. Ook als je op zich niks met piano spelen of klassieke muziek hebt, zoals ik, is het een mooi boek. Ik zou het eigenlijk meteen nog een keer willen lezen.

Deze tip werd geschreven door Pleuntje Hijman. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

De cursus

Elvin Post

€ 20,99
Ik vond  ‘De cursus’ een goede thriller! Als je nog een spannende thriller zoekt, lees dan dit boek. Elvin Post heeft een fijne stijl van schrijven. Je ziet zo voor je wat hij beschrijft. Het verhaal begint misschien wat traag, maar al snel zit je er helemaal in. Het heeft een rustige spanningsopbouw, en al snel wil je het boek niet meer aan de kant leggen.

Een cursus over het schrijven van een boek is een interessante invalshoek. Je krijgt wat technische informatie over het schrijven van een boek mee. Dit vond ik een leuke bijkomstigheid. (Dus niet alleen spannend, maar ook nog informatief!)

U las de leestip van Lenie Groenendijk. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

De onsterfelijken van Teheran

Ali Araghi

€ 24,99

Een bijzonder boek over een familie in Iran die van het platteland naar Teheran vertrekt. De politiek zindert in het land en de revolutie is op komst. De familie raakt verstrikt in de revolutie, wegen scheiden zich en ieder probeert zich op een eigen manier staande te houden. Araghi schrijft zó prachtig beeldend dat je het voor je ziet. Je loopt op het platteland, neemt deel aan de rituelen en strijdt mee in de revolutie. Naast het maatschappelijke verhaal worden er ook magische gebeurtenissen beschreven, zoals een gedicht dat zo krachtig is dat de woorden lichtgeven en branden op het papier. Deze combinatie maakt het boek prachtig en mysterieus.

Deze tip werd geschreven door Suzan Vloet. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

De bergen zingen

Phan Que Mai Nguyen

€ 24,99

Eigenlijk wist ik niet zoveel van Vietnam. Dit boek heeft mijn blik verrijkt. De schrijfster neemt je mee haar familie in, waarbij oma en kleindochter aan het woord zijn. Je reist mee in het drama van de oorlog, maar vooral in de familiegeschiedenis van de vrouwen. Heftig en ontroerend beschrijft ze hoe oma als jonge vrouw haar kinderen veiligstelde bij anderen, hoe de angst haar in de ban had en ze toch dapper bleef. De kleindochter groeit op tot een vrouw die haar geschiedenis kent en meeneemt in het heden. Prachtige taal, erg rijk in beelden. Een boek om in één zucht uit te lezen en het later nog eens te herlezen.

U las de leestip van Suzan Vloet. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Weideland

John Lewis-Stempel

€ 22,99

Als je van traagheid, de natuur en rust houdt, dan is dit een boek om te lezen. Lewis-Stempel neemt je een jaar lang mee naar zijn meadow in Engeland. Elke maand wordt beschreven, waarbij hij de dieren ziet komen, nestelen en gaan. Waar planten opkomen of verdwijnen. Waar prooien en jagers aan elkaar gewaagd zijn. Heerlijk om mee te lopen met de schrijver en zijn weideland in je hoofd te laten ontstaan.

Deze tip werd geschreven door Suzan Vloet. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

De laatste dag van de koning

Sander Kollaard

€ 27,50

Dat je als kind een nieuw schrift kocht, met een harde kaft en een leeslintje en pagina's van stevig gebroken-wit papier. Dat je er even aan rook en bedacht wat er allemaal op die pagina's geschreven, geplakt, getekend zou kunnen worden. Het is Sander Kollaard die je via zulke wegen in zijn ijzersterke verhalen doet denken aan vergeten maar goede momenten. In al zijn werk zit het leven, gevangen op onopvallende wijze en juist daarom zo steengoed. Gelezen met een groeiende glimlach omdat zowel de taal als de thematiek zo eenvoudig mooi waren. 

U las de leestip van Ivanka de Ruijter. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween

Franco Faggiani

€ 20,99

Wat een juweeltje! Faggiani neemt je mee van Japan naar Zweden, waar zich een bizar drama voltrekt. Dat is de start van een prachtig verhaal over liefde, eenzaamheid, stilte en de natuur. Mij trof de taal vooral. Wat een prachtige zinnen; wat een diepgang, zo beeldend en sprekend. Ik heb er een paar opgeschreven om te onthouden, zo mooi! Een boek om zeker nog eens te lezen!

Deze tip werd geschreven door Suzan Vloet. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Spiegelman

Lars Kepler

€ 21,99

Een zeer goede thriller die niet geschikt is voor de gevoelige onder ons. Je moet wel ergens tegen kunnen. Het boek bevat een juist spanningsgehalte dat langzaam wordt opgebouwd naar een verrassend plot op het einde. Zeker een aanrader voor wie van echt spannende boeken houdt.

U las de leestip van Lenie Groenendijk. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

De jongen die met wolken speelde

Franco Faggiani

€ 20,99

Een nieuwe roman van de schrijver van ‘Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween’. Dit feel good-avonturenverhaal speelt zich grotendeels af in het Italië van 1944. Archeoloog Filippo krijgt de opdracht waardevolle kunst naar nazi-Duitsland te begeleiden, maar dat is tegen zijn zin. Op het nippertje leert hij de krijgsgevangene Quintino kennen en samen gaan zij er met een truck vol kunst vandoor, terug naar Rome, om de kunstwerken in bezit te houden van de Italiaanse staat en terwijl de Duitsers en fascisten zich terugtrekken in hun richting. De reis is vol verrassingen en ontmoetingen in vele verschillende Italiaanse regio’s. Onderweg komen ze in penibele situaties, de zenuwen staan continu op scherp, maar ze krijgen ook vaak hulp van de mensen die ze ontmoeten tijdens hun reis. En hoe langer de reis, hoe meer de mannen op elkaar ingespeeld raken. De vraag of zij de kunstwerken weten terug te brengen, houdt de spanning er in dit boek goed in.

Deze tip werd geschreven door Ruben Hofma. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

In mijn mand

Lieke Marsman

€ 21,99

Dat Lieke Marsman goed kan schrijven bleek voor mij uit haar prozadebuut Het tegenovergestelde van een mens, waarin ze een prachtige mengeling maakte van poëzie, filosofie, en maatschappijkritiek. De poëzie van de inmiddels tot Dichter des Vaderlands benoemde Marsman is echter minstens zo krachtig. Verhalend, flarden, maar niet te abstract. De toon is helder maar persoonlijk, filosfisch, vol herinneringen van zowel de dichter als de lezer. En het omslag is ook nog zeer fraai. 

Een aanrader. 

U las de leestip van Ivanka de Ruijter. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

De drie levens van Josef Klein

Ulla Lenze

€ 22,99

Een erg knap geschreven en spannend portretterend verhaal over Josef, die als Duitse emigrant in New York door zijn naïviteit en tegen zijn zin in verzeild raakt bij een spionagenetwerk van de nazi’s. De roman is gebaseerd op een onderzoek van de schrijfster naar haar oudoom. Even na de Tweede Wereldoorlog, als Josef bij zijn broer in Duitsland verblijft, kan hij zijn broer niet uitleggen wat hij in Amerika deed en nog later, in Argentinië en Costa Rica, zoekt Josef naar een verschoning van zijn geweten. De schrijfster onthult beetje voor beetje wat Josefs individuele geschiedenis is tegen de achtergrond van een wereld vol kwaadwillende belangen, een wereld die vandaag de dag nog deels bestaat. Ulla Lenze gebruikt de details gedoseerd, ze schrijft subtiel met precisie, met een fijne cadans en met tijdsprongen, met verbeelding en inlevingsvermogen. Het resultaat is een verhaal dat veel indruk maakt en zich moeiteloos uit laat lezen.

Deze tip werd geschreven door Ruben Hofma. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Klimaatverdriet

Marek Sindelka

€ 23,99

Dit hallucinante boek is niet voor één gat te vangen. Het is een roman, een thriller, ook een beetje een sciencefictionverhaal en er staan gedichten in. Het is een verhaal voor aandachtige lezers en een verhaal waar ik een tijdje aan moest wennen omdat eerst niet duidelijk is wat er precies gaande, maar die stapje voor stapje, aardedonker en poëtisch tot bloei komt, met name door het krachtige gebruik van woorden en sferen uit de natuurlijke wereld. De schrijver heeft het talent om zaken met de juiste details te beschrijven en daarmee door te gaan tot op het bot. De plot draait vooral om een dubbele moordzaak en een verdachte, Kryštof, die bloemensmokkelaar is in een tijd waarin de aarde wereldwijd gebukt gaat onder hitte en massasterfte van planten en dieren. Een verhaal dat nog even en paradoxaal genoeg op een aangename manier kan naspoken in je gedachten. 

U las de leestip van Ruben Hofma. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Toevluchtsoord

Jérôme Loubry

€ 19,99
De journalist Sandrine heeft haar grootmoeder nooit gekend. Als ze hoort dat de vrouw is overleden, wil ze graag de plaats bezoeken waar haar grootmoeder vrijwel haar hele leven heeft gewoond: een eiland voor de Franse kust. Sandrine reist af naar het  koude, grijze eiland en maakt kennis met de bewoners. Iets weerhoudt ze ervan het eiland te verlaten, alsof ze gevangenen zijn... Steeds sterker vermoedt Sandrine dat ook zijzelf door iets of iemand in de gaten wordt gehouden. 

Wanneer inspecteur Damien Bouchard te horen krijgt dat er een  jonge vrouw op het strand is aangetroffen, treft hij haar zwaar  getraumatiseerd en onder het bloed aan. De vrouw, die Sandrine heet, beweert een vreselijke ontdekking te hebben gedaan  op een eiland niet ver van de Franse kust. Het probleem? Niemand heeft ooit van dat eiland gehoord.
 
Ik werd helemaal omvergeblazen door dit boek. Wat? Hûh? Echt? Hoe dan?! Dat was mijn reactie toen ik het boek uit had. Ik heb echt voor me uit zitten staren en bedacht dat ik waarschijnlijk nu al mijn boek van het jaar heb gelezen. In januari. Ik ga niks over de inhoud zeggen verder, bang dat ik iets weggeef. Dit moet je zelf ervaren. Als je van psychologische thrillers houdt, stop met zoeken en lees dit boek. Sowieso: LEES DIT BOEK!
Deze tip werd geschreven door Pleuntje Hijman. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

De dagen samen

Marco van Houwelingen

€ 19,99

Het is een recept voor een boeiend verhaal: een tweeling met uitersten van karakters maakt een road trip door de VS, en de een vraagt zich af waarom de ander hém juist vroeg om mee te gaan op die reis. De dagen samen van Marco van Houwelingen gaat dan ook over hoe een uit elkaar gegroeide tweeling weer naar elkaar toe groeit – dat gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. Hoewel het toegankelijke verhaal nóg wat leuker en samenhangender had kunnen worden, is de schrijver erin geslaagd een luchtig verhaal te schrijven dat allerlei uitnodigende bokkesprongen maakt, bijvoorbeeld de kwestie van hun afkomst: de tweeling is half Nederlands, half Egyptisch en na 9/11 merken ze dat ze “anders” zijn. Dan is er nog de vraag waarom ze de road trip maken en het antwoord daarop komt als een verrassing.

U las de leestip van Ruben Hofma. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Helsinki

Nathalie Pagie

€ 15,99
Elk jaar in oktober gebeurt het opnieuw. Als de dagen korter worden en de inwoners de warme veiligheid van hun huizen opzoeken, wordt ergens in de stad een lichaam gevonden – vermoord en gruwelijk verminkt. 
Rechercheur Talinn Ilves mijdt de stad sinds haar tweelingzus Reval er jaren geleden is verdwenen. Maar waar ze ook heen gaat, het verlies van Reval volgt haar overal. Na acht jaar besluit Talinn terug te keren naar haar geboortestad en een laatste poging te wagen om uit te vinden wat er met haar zusje is gebeurd. 
 
Wat een spannend boek van Pagie is dit weer! Vol vaart en in korte hoofdstukken wordt jacht op de metromoordenaar gemaakt. Een bestaand kunstwerk in de ondergrondse van Helsinki 'De wortels van de stad' is het uitgangspunt. Buiten alle consternatie om werkt nieuwkomer Talinn Ilves ook aan de zaak, alhoewel ze eigenlijk om een heel andere reden in Helsinki is gaan werken. Een hele tijd weet je als lezer niet hoe het zit, totdat het kwartje valt en je meegesleurd wordt in het oplossen van deze zaak.
Een goede thriller van Nederlandse bodem!

Deze tip werd geschreven door Pleuntje Hijman. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Rodham

Curtis Sittenfeld

€ 15,00
'Rodham', de nieuwe roman van Curtis Sittenfeld schetst een alternatieve geschiedenis over Hillary Rodham. Zij is een veelbelovende jonge vrouw: ze studeert rechten aan de prestigieuze rechtenfaculteit van Yale, en maakt naam als activiste en voorvechtster van vrouwenrechten. En dan valt ze als een blok voor Bill Clinton. Een knappe, charismatische medestudent die zijn politieke carrière al ijverig in de steigers aan het zetten is. Maar dit verhaal verloopt anders dan de praktijk die we kennen. 
 
Je leest over de gedrevenheid van een vrouw die vastbesloten is de wereld voor vrouwen te verbeteren (en daardoor wordt beschouwd als een ere-man, want een vrouw kan zo niet zijn) en hoe alles wat ze doet daardoor onder een vergrootglas wordt gelegd.
Mooi is het om fictie (want het boek is echt een roman) en non-fictie zijn verweven in deze roman.
Het boek is geschreven vanuit de eerste persoon, dus de eerste tien pagina's voel je je Hillary, maar daarna worden alle personages gewone romanpersonages en zit je helemaal in het verhaal.
Geweldig boek! Hup Rodham!

U las de leestip van Pleuntje Hijman. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Goede buren

Mattias Edvardsson

€ 20,99
Micke en Bianca Andersson verhuizen naar een idyllische buitenwijk die perfect lijkt voor hun gezin. Maar als ze hun buren leren kennen, komt er langzaam een gevoel van onbehagen op. Als Bianca ernstig gewond raakt, lijkt het in eerste instantie een tragisch ongeluk...
 
Een fantastische 'suspense novel,' zoals de auteur het zelf zegt. Psychologisch zit het boek weer ijzersterk in elkaar. De onderhuidse spanning wordt goed opgeschroefd en je wordt als het ware opgenomen in de kleine wijk als buurtbewoner. En krijgt een kijkje in de wereld van een aantal van deze buurtgenoten. Wie veroorzaakt wat en waarom? Tot het laatste moment is niet alles duidelijk.
Alle karakters hebben iets wat ze sympathiek maakt, maar ook allemaal een duistere kant. Wie is de goede buur?
Een aanrader als je van psychologische boeken houdt!
Deze tip werd geschreven door Pleuntje Hijman. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Tussentijd

Erik Hensel

€ 19,99

In Tussentijd krijgt de succesvolle jonge zakenman Damian de schok van zijn leven als hij zijn broer Paul op tv ziet. Paul is op zijn vijftiende het verstikkende milieu thuis in Nederland ontvlucht en heeft sindsdien niets meer laten horen. Damian neemt een rigoureuze beslissing en stapt op het vliegtuig: hij gaat zijn broer opzoeken. Wanneer hij aankomt, is de man die hij treft heel anders dan hij had verwacht. Paul is terminaal ziek, maar blijkt gelukkiger te zijn dan ooit. En hoewel Damian verhaal komt halen, is hij niet degene met de vragen. Paul houdt hem een spiegel voor en stelt confronterende vragen over liefde, succes en geluk.

In dit boek komen de emoties en levenslessen kort en bondig voorbij. Het is gemakkelijk en begrijpelijk geschreven. Belangrijk is: leef in het nu en geniet van alles dat op je pad komt.

U las de leestip van Lenie Groenendijk. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Stadium IV

Sander Kollaard

€ 12,50

Minstens zo mooi als zijn prijswinnende boek is Kollaards Stadium IV, waarin Sarie en Barend een bijzondere reis door Zweden maken. Sarie heeft terminale kanker, en dus komt het leven in een ander daglicht te staan en beleven ze hun liefdesgeschiedenis - die zich ook in Zweden afspeelt - op een bijzondere manier opnieuw. Kollaard schrijft mooi: gevoelig en origineel zijn zijn woorden voor dood, ziekte, en afscheid nemen, maar ook voor lichtvoetige verliefdheid en levenslust. 

Deze tip werd geschreven door Ivanka de Ruijter. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Het eerlijkheidsexperiment

Clare Pooley

€ 19,99

Een oude eenzame excentrieke man begint het experiment door een schriftje ergens neer te leggen met zijn verhaal. Dit schriftje maakt een flinke reis en er worden allerlei plannen gesmeed om elkaar te helpen.  Een fijn leesbaar boek dat je doet beseffen dat het goed is voor jezelf maar ook voor anderen te zorgen en dat je met eerlijk zijn toch het verst komt.

U las de leestip van Els Bruinsma. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Verdwijnende aarde

Julia Phillips

€ 22,99

In deze spannende en maatschappijkritische roman gesitueerd op een schiereiland in het verre oosten van Rusland, is de ontvoering van twee zusjes de rode draad. Het boek, gebaseerd op uitgebreid onderzoek van de Amerikaanse auteur, is een mozaïekvertelling; elk hoofdstuk komen andere personages aan het woord en iedereen draagt een puzzelstukje bij. De puzzelstukjes vormen, naast de puzzel van de ontvoeringszaak, samen óók de Russische cultuur. Die omvat, zo laat dit boek ook zien, vele culturen, die aan het verdwijnen zijn, maar bovenal een wijdverspreide cultuur van wantrouwen en vooroordelen. Het verhaal is daarmee in meerdere lagen een gevecht tegen wanhoop. De schrijfster heeft alle stemmen en details vakkundig en boeiend met elkaar verweven en een verhaal geschreven dat zo elegant en trefzeker is dat ik het aan een stuk door uitgelezen heb.

Deze tip werd geschreven door Ruben Hofma. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Viktor

Judith Fanto

€ 24,99

De mooie vormgeving van het boek maakte mij meteen nieuwsgierig en ook, omdat het een debuut betreft van een Nederlandse schrijfster, want wie is die Victor, waarvan de naam zo groot(s) op de voorkant prijkt? Het gaat bijna vierhonderd bladzijden duren om daarachter te komen en dat is een kleine opgave voor de lezer, want het verhaal is sfeervol en pakkend geschreven. Moeiteloos reizen wij heen en weer door de tijd en mogen meebeleven hoe het is om een familiegeheim te dragen, ontstaan ver voor de Tweede Wereldoorlog en waarvan de overlevenden er alles doen om te voorkomen, dat kinderen en kleinkinderen hetzelfde leed overkomt. Een leed en lijden waar zij zelf ook geen schuld aan hadden, maar wat hen vreselijk heeft getroffen en juist door deze beschermende houding komen zij zelf niet aan de verwerking toe en ontwikkelen een soort geheimtaal, die voor ingewijden meteen begrepen wordt, maar voor de onwetenden het mysterie nog meer aanwakkert.

Prachtig en gevoelvol beschreven.

 

U las de leestip van Kitty Geerts. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Maar waar zijn die duiven dan

Jan Siebelink

€ 22,99

Ook deze titel viel meteen op, op zijn minst ontbreekt het vraagteken, dus het kan zijn, dat we hier te maken hebben met de verzuchting van iemand, die er klaar mee is, maar al na een paar regels, ontdekken we dat dit zeker niet het geval is. De titel past naadloos in een oeuvre van een schrijver, die ook een boek met de titel En joeg de vossen door het staande koren de wereld in stuurde. Dit allemaal terzijde, de inhoud van het handzame boekje is een moderne Elckerlyc. Ieder mens wordt geboren en op een dag krijgen wij allemaal een doodvonnis. Leef, doe wat je wilt, de weg eindigt onverbiddelijk bij de Dood en zoals de Welshe dichter Dylan Thomas al schreef Do not go gently into that good night. Niemand wil dat leven eindigt en ook de hoofdpersoon probeert nog een omweg te maken en een uitweg te vinden in het hervertellen van zijn familiegeschiedenis, in dit boek anders verteld dan in alle voorgaanden, oude liefdes opnieuw te minnen en ontmoetingen met toevallige voorbijgangers betekenisvol in te laten haken op wat de hoofdpersoon probeert te ontlopen. Zelfs in de veelheid van opgevoerde personages, is er niemand die de hoofdpersoon kan laten ontsnappen aan het lot dat ons allen wacht. Ik vond het knap gedaan, de verhaallijn, de frisse wind door wat wij al Siebelinksiaanse motieven noemen, en het volle leven waar niemand mee op wil houden. Compliment.

Deze tip werd geschreven door Kitty Geerts. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Ons kasteel aan zee

Lucy Strange

€ 16,99

Wat een mooi kinderboek (voor kinderen vanaf 10 jaar) over de oorlog is dit. Helemaal vanuit een ander oogpunt geschreven dan normaal. We zitten aan de Engelse kust, waar de oorlog een andere belevenis heeft dan op het vaste land. Ik geloof dat ik niet eerder een boek las vanuit die positie. 
Veel onverwachte dingen gebeuren in het boek. Je weet lang niet waar het verhaal naartoe gaat. Maar alles past mooi in elkaar.

Het is een, voor mij, nieuw verhaal tussen de vele boeken die er al verschenen zijn over de Tweede Wereldoorlog. Ik wist bijvoorbeeld niet van de interneringskampen in het VK.

Het boek laat de beleving van Petra goed zien, haar verbazing, haar vertwijfeling, haar versteningen en hoe ze veel in de gaten lijkt te hebben maar er soms niet helemaal een vinger op kan leggen.

Mijn dochter(11) las het boek eerst en wilde me niks vertellen behalve dat ze het zo mooi vond. En: "Het boek is wel spannend, maar niet eng."

U las de leestip van Pleuntje Hijman. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Het wolkenpaviljoen

Jannie Regnerus

€ 20,00

Het Wolkenpaviljoen is een compact boekje, maar het verhaal heeft veel vet op de botten en suddert nog lang na wanneer je het uit hebt. Het is een boek voor liefhebbers van mooi doordacht en doorvoeld taalgebruik, met knappe vergelijkingen en vindingrijke metaforen, en voor lezers die niet terugdeinzen voor een langzaam opbouwend verhaal. Wie in alle rust en geduld lezen kan, wordt door dit zintuiglijke verhaal waarlijk beloond. Er worden in dit boek geen dialogen gevoerd, maar het verhaal is een boeiende beschrijving in fragmenten van hoe een man, een architect, de ineenstorting van zijn huwelijk, zijn thuis, probeert te verwerken en ervan te leren en die alles geeft om zijn dochtertje alsnog een veilig thuis te bieden. De stijl van Jannie Regnerus werd eerder vergeleken met Haruki Murakami en ook in dit boek zijn de overeenkomsten te vinden. Van Regnerus raad ik ook Het Lam en Nachtschrijver van harte aan.

Ruben (Novita) en Ivanka (Kniphorst) lazen beiden dit boek en raden u het beiden aan. De tip werd geschreven door Ruben. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

De stilte van de vrouwen

Pat Barker

€ 22,99
Veel oorlogsverhalen ervaar je vanuit het oogpunt van de overwinnaars, het zijn vaak verhalen over doorzettingsvermogen, kracht en vrijheid. Dit verhaal is anders. Al gaat ook dit boek over dezelfde aspecten, dit keer wordt het verhaal verteld vanuit de verliezende kant van een oorlog: de Trojanen. Briseïs, een Trojaanse vrouw, wordt na de val van haar stad als oorlogstrofee gegeven aan de Griekse oorlogstrijder Achiles.
Een hervertelling van de Ilias (de strijd tussen twee mannen om één vrouw: Helena van Troje) vanuit het perspectief van één van de vele vrouwen uit die tijd. Een uniek en indrukwekkend boek over de kracht van vrouwen, een actueel thema.
U las de leestip van Demy Oudshoorn. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Nu het nog kan

Extinction Rebellion

€ 10,00

Nu het nog kan leest als een SOS. Het behandelt onderwerpen waar veel over geschreven is, maar qua opzet verschilt deze van andere boeken, en de oproep om de wereld – onder meer economie, democratie en mentaliteit – te veranderen voordat het te laat is, was misschien niet eerder zo dringend en duidelijk.

Een groot aantal deskundigen zet in dit boek in korte, behapbare hoofdstukjes uiteen hoe allerlei problemen op wereldschaal – van klimaatvluchtelingen tot massa-extinctie en van natuurrampen tot georganiseerde misdaad – met elkaar te maken hebben, alsmaar groter worden en vervolgens onomkeerbaar tot nieuwe en nog grotere problemen leiden voor volgende generaties. Behalve schrijvers van de jonge beweging Extinction Rebellion schreven bijvoorbeeld Jan Terlouw, David van Reybrouck, Tom Middendorp, Eva Rovers, Jelmer Mommers en René ten Bos een bijdrage, en naast deze schrijvers nog een flink aantal wetenschappers en betrokkenen.

Hun boodschap is duidelijk: we moeten in actie komen, nu het nog kan. Lees dit boek en leer hoe belangrijk dat is. Nota bene: de uitgeverij liet het boek zo klimaatneutraal mogelijk produceren en omdat niemand er winst op maakt, is het te koop voor slechts een noodprijs.

U las de leestip van Ruben Hofma. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Eerste liefde

Ivan Toergenjev

€ 9,99

Uitgeverij Van Oorschot bracht een nieuwe reeks Russische verhalen uit. Oude verhalen, maar mooie jasjes, en allemaal €9.99 geprijsd: een uitgelezen mogelijkheid om kennis te maken met een nog niet gelezen Rus of er één cadeau te doen. 

Bijvoorbeeld Eerste liefde, want Toergenjev beschrijft - als de herinnering van een man aan zijn eigen jonge ik - hoe oprecht en onwetend de eerste gevoelens van verlangen kunnen zijn, hoe een vrouw met je hart kan spelen. De taal is die van verwondering en bewustzijn. Heb je zo uit, echt. 

U las de leestip van Ivanka de Ruijter. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Wanneer wordt het eindelijk weer zoals het nooit is geweest

Joachim Meyerhoff

€ 9,99

Dit is het geweldige, onvergetelijke verhaal van een jongetje dat opgroeit binnen de bizarre muren van een psychiatrische inrichting – omdat zijn vader er directeur is. Het is het tweede deel van een kwartet boeken (de andere delen zijn eveneens zeer de lol van het lezen waard), al kun je dit boek ook prima eerst lezen. Op anekdotische wijze doet schrijver Joachim Meyerhoff verslag van zijn jeugd; Jocci maakt allerlei avonturen mee, en natuurlijk zijn die avonturen voor een opgroeiende schooljongen nog onheilspellender en interessanter dan voor zijn ouders. Een keur aan vreemde en hilarische personages komt voorbij, die figureren in allerlei situaties die je hardop doen lachen of je stevig kunnen ontroeren. Het boek verscheen enkele jaren geleden al in het Nederlands. Sinds kort is het weer verkrijgbaar en het verdient een onontkoombare aanbeveling voor de lezer die een boek zoekt dat eenvoudig weg leest, wel diepgang kent en op alle emoties én op je voorstellingsvermogen een beroep doet.

U las de leestip van Ruben Hofma. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Frida Kahlo

Caroline Bernard

€ 20,00

Dankzij dit boek heb ik een heel goed beeld gekregen van Frida Kahlo. Wat een hoop ellende heeft ze meegemaakt, maar wat was ze ook gelukkig (soms) en moedig. De schrijfster heeft erg goed gebruik gemaakt van de diverse bronnen die ze achterin het boek ook noemt. Voor mij heeft ze Frida levensecht gemaakt. Het is geen hoogstaande literatuur, maar een heerlijke biografische roman over een inspirerende vrouw. Een aanrader!


U las de leestip van Pleuntje Hijman. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Torenhoog en Mijlen breed

Tonke Dragt

€ 18,99

Torenhoog en mijlen breed van Tonke Dragt is al een “oudje”, gepubliceerd in het jaar dat de eerste mens zijn voet op de maan plantte en er over Venus nog maar weinig bekend was. Het verhaal blijft fantastisch. Een groep planeetonderzoekers arriveert op Venus, een planeet met uitgestrekte, schijnbaar in lichterlaaie staande wouden. Ze doen onderzoek vanuit De Koepel, de enige door mensen bewoonde plek op Venus. Eén van de onderzoekers, Edu, is al op Venus geweest en het is niet zonder reden dat hij er nu opnieuw is. De wouden bewegen en lijken alles te verzwelgen. Het is voor iedereen strikt verboden erop uit te trekken. Maar zijn die wouden werkelijk zo verwoestend? En is het leven op Venus echt gevaarlijk? Edu gaat tegen de regels in op onderzoek uit. Tonke Dragt schreef een mooi avontuurlijk en fantasierijk kinderboek én stelt met het boek vragen die zelfs volwassenen nog aan het denken zullen zetten, zoals de kernvraag: wat zou er gebeuren wanneer je andermans gedachten kunt “horen”?

U las de leestip van Ruben Hofma. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Buurtsupermens

Sayaka Murata

€ 20,00

Keiko Furukura is sinds kleins af aan al anders geweest dan de rest. Tijdens haar studie begint ze te werken in een buurtsuper en 18 jaar later, op 36-jarige leeftijd, werkt ze daar nog steeds. Ze is ervoor gemaakt, maar haar omgeving heeft een ander beeld van hoe een vrouw van haar leeftijd zou horen te leven.
Een heerlijk en zeker ook grappig boek over de eisen van de maatschappij en de druk om je daaraan aan te passen, maar ook zeker het vinden van je eigen geluk en zin in het leven.


U las de leestip van Demy Oudshoorn. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Hannelore

Frank Krake

€ 13,50

Hannelore laat zien hoe het is om in een sekte op te groeien. Zij is drie jaar oud wanneer haar ouders toetreden tot de sekte ‘Gemeente Gods’.  Hun hele leven wordt bepaald door de profeet.

Haar moeder groeit enorm in het geloof en uiteindelijk trekken ze het klooster in.

Geldstraffen, opsluiting,en seksueel misbruik zijn aan de orde van de dag. Je kunt je niet voorstellen dat het vandaag de dag nog steeds voorkomt. Het is een indringend verhaal wat Frank Krake hier heeft opgeschreven. Hannelore en haar familie zijn met hem in gesprek gegaan, zodat alle gebeurtenissen opgeschreven konden worden.

Het is een bizar verhaal en de vraag is: Hoe ver mag een sekteleider gaan?

U las de leestip van Lenie Groenendijk. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Onder verdenking

Eric Oosthoek

€ 9,99

Een dijk van een Nederlandse thriller. De schrijver heeft zijn sporen verdiend in de non-fictiesectie en is dramaregisseur en scenarioschrijver. Dit is zijn fictiedebuut en wat voor één…Van het begin tot het eind spannend. Dit jaar staan er nog twee delen op de planning en de komende jaren nog meer met dezelfde karakters. De boeken zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen.  Ik zal niet verbaasd staan kijken wanneer ze verfilmd gaan worden in de toekomst.


U las de leestip van Els Bruinsma. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Waagstukken

Charlotte Van den Broeck

€ 15,00
Met veel plezier en interesse heb ik deze originele combinatie van architectonische kennisgeving en persoonlijke reflectie gelezen. Aan de hand van bekende en minder bekende bouwwerken maak je zowel een reis door verschillende tijden, landen, als psychologische landschappen van de architecten en de schrijfster zelf. Een aanrader, en misschien wel enig in zijn soort. 
U las de leestip van Ivanka de Ruijter. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Alles lijkt zoals het was. De nieuwe standaards

Frits Spits

€ 17,50

Dit is Frits Spits' derde boek over liedjes, taal en muziek. Dit keer betreft het een ode aan zijn vrouw Greetje. Wanneer je iets heftigs meemaakt ga je anders naar muziek luisteren en hoor je dingen in de teksten die je voorheen nooit hoorde. Dit heeft Frits ook zo ervaren na het overlijden van zijn vrouw Greetje.


U las de leestip van Els Bruinsma. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Liefde, als dat het is

Marijke Schermer

€ 22,50
Dit boek is een verrassing. Het lijkt thematisch wat cliché, maar is mooi en ontroerend geschreven en vindt woorden voor zowel euforie als pijn in de liefde. Het biedt inzicht en verspringt op originele wijze van perspectief. Schermer werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en zou die wat mij betreft best mogen winnen. 
U las de leestip van Ivanka de Ruijter. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

De mooiste tijd van ons leven

Claire Lombardo

€ 24,99
Een doodgewoon Amerikaans gezin dat gaandeweg best veel meemaakt, moet dealen met zaken als ongewenst moederschap, scheiding, ziekte, maar daar door er voor elkaar te zijn toch doorheen te komen. Je moet wel doorlezen om achter ieders geheim te komen.

U las de leestip van Els Bruinsma. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

De meeste mensen deugen

Rutger Bregman

€ 25,00
Wetenschappelijk onderlegd boek over hoe en waarom de mens tot besluiten komt. Op reis door de geschiedenis neemt hij ons mee en legt uit waarom mensen soms gruwelijke beslissingen nemen. De titel van het boek doet terecht vermoeden dat t allemaal wel meevalt met de mensheid. Prettig leesbaar, een echte aanrader!
U las de leestip van Els Bruinsma. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

De fenomenale meerval

Alfred Birney

€ 22,99

Het verteltalent van Alfred Birney en de komische herhaling van licht obsessieve personages tuimelen in deze verzamelde verhalen onverbiddelijk over elkaar heen en stuwen zichzelf voort tot onder het mes waarmee Birney zijn onderwerpen chirurgisch aansnijdt, ontleedt, fileert... 

Niet onbelangrijk: Uitgeverij Geus is zo vriendelijk om deze gebonden uitgave tijdelijk aan te bieden tegen de literatuurminnende prijs van €5,-

U las de leestip van Remon den Ouden. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

De nachtstemmer

Maarten 't Hart

€ 13,50

Wat een grappig boek! Het verhaal gaat over een orgelstemmer die het moeilijk heeft met allerlei situaties en mensen. Vooral met een Braziliaanse vrouw en haar, volgens de inwoners van de plaats, zwakzinnige dochter heeft hij een aparte relatie. Af en toe blikt hij terug naar zijn jeugd. Hij maakt van alles mee, waardoor hij nog meer een einzelgänger wordt/blijft. Het boek eindigt verrassend! Ik was nooit zo’n fan van Maarten 't Hart, maar moet mijn mening herzien, ik heb hiervan genoten!

U las de leestip van Els Bruinsma. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Quicksand

Malin Persson Giolito

€ 15,00
Deze thriller speelt zich af in een rechtszaal en is geschreven door een ex-advocate van het grootste advocatenkantoor van Zweden... dat kan niet fout gaan, toch?

Quicksand gaat over de 18-jarige Maja Norberg. Zij staat terecht voor haar rol in de schietpartij op school, waarbij o.a. haar vriendje en beste vriendin zijn omgekomen. Maar hoe is ze in deze situatie terecht gekomen? Hoe is Maja, de lieve 'girl next door' met een perfecte schoolcarrière opeens de meest gehate tiener van Zweden geworden?

Een realistisch boek dat enorm echt aanvoelt en dat moeilijk weg te leggen is wanneer je eenmaal begint! 
U las de leestip van één van onze boekverkopers: Demy Oudshoorn. Meer tips? Klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Foon

Marente de Moor

€ 21,99

Foon speelt zich af op een beboste afgelegen plek in Rusland, waar een echtpaar geconfronteerd wordt met ouderdom en herinneringen aan vroeger. Zij is jong geweest, hij was altijd al iets ouder, maar ze vonden elkaar in hun vakgebied: ze zijn beiden zoöloog. Het verhaal voert langs hun liefdesgeschiedenis, de beren die ze groot brachten met hun kinderen, de wijze waarop ze hun kinderen weer los moesten laten in de wereld. Een ver en onbekend geluid vindt zijn oorsprong in het bos om hen heen, maar: waar komt het vandaan? 

Foon is spannend, maar vooral erg goed geschreven. Poëtisch, maar ook filosofisch. Ik vond het érg mooi. 

U las de leestip van Ivanka de Ruijter. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Grand Hotel Europa

Ilja Leonard Pfeijffer

€ 26,99

Een hotel in Europa, schrijver Ilja als grote observator te gast in dat hotel. Hij blikt in zijn hotel terug op zijn liefdesgeschiedenis met Clio. Het verhaal beweegt zich door een Italië en kent liefde, goede gesprekken over Europa en migratie, toerisme, een spannende zoektocht naar een kunstwerk van Caravaggio. Pfeijffer neemt de ruimte om over al die thema's uitgebreid te zijn. 

De roman is vol, we treffen Pfeijffer op zijn toppen: in taal, in verhaal, in extravagantie. 

U las de leestip van Ivanka de Ruijter. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Sterk verdund

Kees van Kooten

€ 15,00

Ik verkocht Kees van Kooten aan een oudere dame. Ze zei me: 'ja, dat is helemaal van mijn tijd kind, jij zult het wel niet kennen.' Hoeveel ik mijn klanten ook waardeer: deze mevrouw had ongelijk. Sommige sterren blijven lang staan. Ik heb met plezier deze bundeling verhalen gelezen, waarvan een enkeling me bekend voorkwam uit eerder werk. Toen ik dat aan de mevrouw in kwestie vertelde was ze eigenlijk ook wel trots. Op Kees van Kooten denk ik, of een beetje op mij, maar wellicht vooral op het feit dat kwaliteit geen tijd kent. Dit werk is 'tijdloos ouderwets.'

U las de leestip van Ivanka de Ruijter. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Handmaid's Tale

Margaret Atwood

€ 12,50
De kracht van een dystopie is dat deze ons een negatief spiegelbeeld voorhoudt: hedendaagse kwalen worden tot hun uiterste consequentie doorgevoerd en onthullen een achterliggende teneur, een verborgen kwaadaardigheid. 
Atwood thematiseert de biologische sekseongelijkheid en de sociale repercussies hiervan in een samenleving die lijdt aan een mengelmoes van radicale dogmatische invloeden. Het geschetste scenario is weliswaar onwaarschijnlijk, de verhaallijn is volkomen geloofwaardig. De hoofdpersoon is rebels, humaan en sensitief zonder sentimenteel te worden, tegen de achtergrond van dreiging, terreur en mogelijk verraad. Menselijke waarden worden verdedigd in strijd met het regime dat het individuele, particuliere leven ondergeschikt maakt aan vermeende belangen van het collectief, een thema dat zich uitstrekt over het menselijke bestaan sinds de vroegste verschijningen van staatsvormen, zonder iets van zijn actuele urgentie te verliezen. 
U las de leestip van één van onze boekverkopers: Remon den Ouden. Meer tips? Klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Een onbekende vriend

Michel Krielaars

€ 23,50

Krielaars kent Rusland. Om ons ook deelgenoot te maken van het land dat hem fascineert, selecteerde hij zorgvuldig de passages uit belangrijke werken uit de Russische bibliotheek. Hij schrijft hoe je zo goed kunt lachen om Gogol en kiest precies de juiste stukken uit Dode zielen: je kunt er om lachen, je kunt het volgen, maar het legt niet meteen de hele structuur van het boek bloot. 

Een smaakmaker voor de Russische bibliotheek waarin Krielaars wat mij betreft nog wel wat meer zelf aan het woord had mogen zijn, want hij weet waar hij het over heeft. 

U las de leestip van Ivanka de Ruijter. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Juliette of het geluk van boeken

Christine Féret-Fleury

€ 15,00

Dit is het ideale boek voor de echte boekenliefhebber. Als medewerker van een boekhandel moest ik deze gelezen hebben en hij was het zeker waard!

De jonge Juliette woont in Parijs en heeft een fascinatie voor mensen die boeken lezen. Terwijl ze in de metro zit vraagt ze zich af waarom iemand een bepaald boek leest, waarom iemand ontroerd wordt door bepaalde passages uit een boek. Ook tweedehands boeken trekken Juliette haar aandacht, vanwege het verhaal achter de mensen die het boek gelezen hebben en er daarna weer vanaf wilden. Wanneer ze van de normale route naar haar werk afwijkt ontmoet ze Soliman, de man die overtuigd is dat verhalen levens kunnen veranderen. 

U las de leestip van Shyla Verburg. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Al onze gisterens

Natalia Ginzburg

€ 21,99

Fascistisch Italië, in aanloop naar de Tweede Wereldoorlog. Het is de setting voor Al onze gisterens, waarin de jonge Anna een hoop ellende te verstouwen krijgt. We zien Italië door de ogen van een kind dat geen kind meer kan zijn zodra haar beide ouders zijn weggevallen en ze zelf op jonge leeftijd zwanger raakt en uit noodzaak trouwt met een vriend van haar vader. Het boek ademt de tijdsgeest, maar ook de kinderlijke verwondering. Er zijn van die boeken waar zo duidelijk uit blijkt dat iets dat pijn doet ook prachtig omschreven kan worden. Wanhoop en goede hoop liggen dicht bij elkaar. 

U las de leestip van 
Ivanka de Ruijter. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Doe en denk als een kat

Stephane Garnier

€ 13,99

In Doe en denk als een kat leer je hoe je met stress om kan gaan. Dit alles leer je van de kat. Wat is nu echt belangrijk in het leven en wat kan even wachten? Na dit boekje ben je stressvrij, rustig, levensgenieter, charismatisch, nieuwsgierig, onafhankelijk...

Een ideaal boekje om cadeau te doen!

U las de boektip van Shyla Verburg. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Leven en laten leven

Hendrik Groen

€ 19,99

Ditmaal geen boek over onze bekende bejaarde Hendrik Groen, maar een bijna vijftigjarige Arthur Ophof. Het leven van Arthur loopt iets anders dan verwacht. Op het moment dat hij ontslagen wordt, doen zich nieuwe kansen voor Arthur aan. Met zijn drie vrienden bedenkt hij een uitgekiend plan om voorgoed te kunnen verdwijnen. Het humeur van Arthur wordt steeds beter en dat wekt enige argwaan bij zijn vrouw Afra. Ondanks enkele tegenslagen lijkt het plan perfect te werken. Of blijkt er toch nog een kink in de kabel te zitten?

Een hilarisch boek, geschikt voor alle fans van Hendrik Groen. Een feestje in je boekenkast!

U las de boektip van Shyla Verburg. Voor meer tips van onze medewerkers, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

De buitenjongen

Paolo Cognetti

€ 19,99

 

Voor wie De Acht Bergen mist, is De buitenjongen een mooie herinnering.  

Opnieuw voert de hoofdpersoon ons mee naar een hut op een alm, ergens dichtbij het dal waar hij opgroeide. Cognetti heeft in dit boek minder lef voor een goede plot, maar blijft dichtbij de levensbespiegelingen en ruimtebeschrijvingen. Die blijven prachtig - je waant je in het bergachtig Italië alsof je zelf de bergen beklimt. Er gebeurt wat minder dan in De Acht Bergen, de filosofische inslag is minder groot, maar er is meer ruimte voor het vraagstuk naar eenzaamheid en/of alleen zijn. 

Voor wie van Italië, bergwandelingen en het kleine geluk van pootafdrukken in de sneeuw houdt, is De buitenjongen zeker de moeite waard. 

U las de lezerstip van Ivanka de Ruijter. Voor meer tips, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Hotel Sacher

Rodica Doehnert

€ 8,50

Wenen, 1892. Als Eduard, de man van Anna Sacher, plotseling overlijdt, gaat iedereen ervan uit dat ze zich zal terugtrekken uit het hotel dat ze samen met haar man runde. Maar Anna laat zich niet in het keurslijf persen en besluit zelf de leiding over te nemen.

In Hotel Sacher komen drie verhaallijnen van de drie families uit verschillende lagen van de bevolking steeds samen. 
Elke keer weer komen nieuwe intriges boven tafel. Een heerlijke roman die je niet wil wegleggen. Hotel Sacher is in overeenstemming met de stijl van Downton Abby of De koffiedief.

U las de leestip van Eveliene Schoenmakers. Voor meer tips, klik hier

Leestip van uw boekverkoper

Lampje

Annet Schaap

€ 17,99

De tekeningen van Annet Schaap zijn vaak speels en goed herkenbaar voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Maar schrijven blijkt Schaap minstens zo goed te kunnen. Het meisje Lampje maakt een groot avontuur mee nadat zij van haar vader in de vuurtoren gescheiden raakt en ze er helemaal alleen voor komt te staan. Maar Lampje is niet bang en maakt nieuwe vrienden die haar uiteindelijk weer thuisbrengen. 

Schaap schreef hiermee een heerlijk voorleesboek voor kinderen vanaf een jaar of 8, maar ook een spannend avontuur om zelf te lezen (afhankelijk van het leesniveau wordt het boek geadviseerd vanaf een jaar of 10). 

U las de leestip van 
Ivanka de Ruijter. Voor meer tips, kijk op onze tipspagina

Leestip van uw boekverkoper

De acht bergen

Paolo Cognetti

€ 8,50

De Acht bergen is een mooi boek voor wie dol is op Italië, bergwandelen en wegdromen in een jeugd die zowel gebreken als momenten van liefde, helderheid en inzicht kent. De kleine Pietro groeit op in Milaan en een klein bergdorp in Italië en Cognetti biedt ons zicht op zijn fysieke en geestelijke ontwikkeling. Hij beschrijft niet alleen de omgeving uitbundig - toont zich duidelijk de documentairemaker die hij ook is - maar weet ook rake woorden te vinden voor de relaties tussen kind en ouders, tussen mensen, tussen verleden, heden en toekomst. Wat het lot ook is, het bevindt zich boven ons in de bergen.  

U las de leestip van Ivanka de Ruijter. Voor meer tips, kijk op onze tipspagina

Leestip van uw boekverkoper

Schildpadden tot in het oneindige

John Green

€ 16,99

Bij dit typische John Green verhaal kan je lekker wegdromen. De vader van Davis is vermist en de dwangmatige Aza gaat samen met haar vriendin Daisy op onderzoek uit. De nadruk van het verhaal ligt echter op wat er zich in Aza's hoofd afspeelt: zo ontstaat een helder inzicht in hoe een persoon met dwanggedachten en angsten omgaat - iets waar John Green zelf ook mee kampt. Dat is confronterende thematiek, maar kent ook een heel leerzame kant. Hoewel het verhaal veelal bestaat uit stereotypische Amerikaanse jeugdmomenten (van zwijmeltaferelen tot in een oude auto rijden), betreft het hier een sterk verhaal met een goed einde. Lekker mee op de bank kruipen dus. 

U las de leestip van Anne Plomp. Voor meer tips, kijk op onze tipspagina

Leestip van uw boekverkoper

In het buitengebied

Adriaan van Dis

€ 7,50

De nieuwe Van Dis is anders dan we van deze grote auteur gewend zijn. Hij schreef een moderne roman waarin de vraag naar wat eenzaamheid is langs allerlei verschillende verhalen wordt uitgewerkt. Een wat achteraf - in het buitengebied - wonende schrijver zoekt oplossingen voor zijn alleen-zijn en vindt die o.a. in het bestellen en samenleven met een vrouwelijke robot. Hoewel de sfeer wat mistroostig is, weet Van Dis zijn lezer te boeien met de poging die zijn hoofdpersonage onderneemt een leegte op te vullen. Beslist niet de vrolijkste aanwinst, maar toch een bijzonder onderdeel van Van Dis' oeuvre.

U las de tip van Ivanka de Ruijter.

Leestip van uw boekverkoper

Een onberispelijke man

Jane Gardam

€ 23,99

Voor wie graag een goed gecomponeerd verhaal leest en enige cultuurhistorie van Engeland als prettige bijkomstigheid beschouwt: lees en glimlach. 

Jane Gardam schreef met Een onberispelijke man een humoristisch en zeer gelaagd verhaal. We leren er Eduard Feathers kennen, die - al doet de titel anders vermoeden - beslist geen volmaakt leven leidde. De gepensioneerde rechter heeft als Raj-kind in Maleisië, als wees in Engeland, als student en carrièreman steeds andere gezichten, die Gardam overtuigend met elkaar verbindt. Het zijn de schijn van onberispelijkheid of vlekkeloosheid, de Britse humor en de wisselende vertelperspectieven die dit eerste deel doen smaken naar meer. Eind 2017 verschijnt de Nederlandse vertaling van het tweede deel en ik kijk er naar uit!

U las de tip van één van onze boekverkopers: Ivanka de Ruijter.
Lees hier de volledige recensie van Ivanka. 

pro-mbooks1 : de-kler